Khamis, Februari 07, 2013

Sambutan Maulidur-Rasul 2013Tarikh:   22 Januari 2013
Hari:      Khamis
Masa:    11.00 pagi-12.15 tengahari

            Ustaz Hizbur Rahman Bin Haji Omar Zuhdi, Naib Johan Program Imam Muda Musim Pertama Tahun 2010, telah dijemput sebagai penceramah untuk majlis tersebut.

Majlis yang dimulakan dengan bacaan Ummul Kitab Al-Fatihah, alunan zikir dan salawat ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W. dipengerusikan oleh Ustaz Khairul Azhar bin Abdul Manaf. 

Tajuk cemarah yang disampaikan ialah “Semarakkan Cinta Rasulullah”.  Beliau telah menerangkan bagaimana 3 cara untuk kita mengasihi Nabi SAW.  Pertama, al-hub iaitu cinta, kasih, dan sayang.  Kedua, ittiba’ iaitu menjadi ikutan dan yang ketiga istiqamah. Beliau juga menceritakan kisah-kisah para sahabat untuk dikaitkan dalam tajuk tersebut.

Majlis Orientasi Tahun 1 2013


TARIKH : 21 DISEMBER 2013
MASA   : 9.00 PAGI – 11.30 PAGI
TEMPAT : DEWAN UTAMA SIAS

           Hari Orientasi Tahun 1 Sesi 2013 telah berlangsung di Dewan Utama As-Syakirin dengan kedatangan ibu bapa dan guru-guru serta murid-murid baru Tahun 1 seramai 48 orang. Tujuan program ini dilaksanakan adalah bagi memperkenalkan  suasana persekolahan dan  peraturan sekolah kepada murid-murid Tahun 1 serta para ibu bapa. 

         Pengarah program adalah Ustazah Asmaroni Binti Abdul Manaf dan setiausaha adalah Ustazah Saiedah Nafisah Binti Roslan.  Majlis dibuka dengan kata-kata aluan dari Ustazah Ummi Khalisah bt Mahpol selaku Pengerusi Majlis dan kemudiaan diikuti dengan bacaan doa oleh Ustaz Amad Solahuddeen Lamullor dan nyanyian lagu Negaraku serta bacaan ikrar oleh semua murid.

           Majlis disempurnakan dengan ucapan Puan Pemangku Pengetua Sekolah Intergrasi As-Syakirin,  Dr (EM) Nik Nor Azlida binti Nik Hussain yang menyampaikan beberapa saranan dan panduan untuk ibu bapa yang hadir. Majlis diteruskan dengan memperkenalkan guru-guru Tahun 1 2013 oleh Puan Timbalan Pengetua, Pn Hjh Noorisah Hashim binti Abdul Rahim.

          Majlis disambung dengan taklimat dan sesi penerangan kepada ibubapa oleh Puan Noor Shafiza bt Sabudin selaku Penolong Kanan Kurikulum Sekolah Integrasi As-Syakirin sementara murid-murid dibawa ke kelas masing-masing untuk menduduki Ujian Pentaksiran Kemahiran Bertulis dan Lisan bagi subjek Bahasa Malaysia, Bahasa Inggeris, Matematik, Iqra’ dan Jawi.
Selepas itu, murid-murid dibawa secara berkumpulan melawat kawasan sekitar sekolah.   


       


SELAMAT KEMBALI

emel : sias2007@gmail.com


SELAMAT KEMBALI KE
SEKOLAH INTEGRASI AS-SYAKIRIN
SEKSYEN 13, SHAH ALAM
UNTUK SESI 2013

DATANG DENGAN HARAPAN
PULANG DENGAN KEJAYAAN,
IN SYAA ALLAH!